Bomen weghalen uit eigen tuin

Zelf bomen weghalen uit uw eigen tuin

Misschien heeft u zelf één of meer bomen in uw tuin die u weg wil halen. Bijvoorbeeld omdat u gaat verbouwen of schade heeft aan uw huis, bestrating of tuin door de wortels van de bomen. Misschien wilt u een boom weghalen omdat de boom ziek is, overlast bezorgt of het zonlicht wegneemt. U mag een boom niet zomaar kappen. Wanneer mag u niet kappen?

  • Kijk eerst of de boom in uw tuin in het Bomenboek staat. Staat de boom in het bomenboek? Dan moet u een Vergunning aanvragen bij de gemeente, voordat u de boom mag weghalen. Klik hier voor het aanvragen van een vergunning.
  • Een boom kan beschermd zijn en mag dan niet zomaar weggehaald worden. Bekijk of uw boom beschermd is via Ruimtelijkeplannen.nl.
  • Houd rekening met de Wet Natuurbescherming. U mag bijvoorbeeld de boom niet kappen wanneer er een vogel broedt in uw boom of wanneer de boom een andere bijzondere beschermde natuurwaarde heeft.

Werk veilig

Heeft u toestemming om een boom weg te halen? Dan bepaalt u zelf of u hiervoor een bedrijf inschakelt of dat u dit zelf doet. Bij grotere bomen raden wij u aan een professional in te schakelen in verband met uw eigen veiligheid, de veiligheid van anderen en het voorkomen van schade.

Het kappen van een boom kan ook effect hebben op uw omgeving. Stel uw buren daarom vooraf op de hoogte. Zo voorkomt u problemen en mogelijke schadeclaims.

Vragen?

Heeft u vragen over het bomenboek of vergunningen? Neem dan contact op met Barry van den Berge via b.vanden.berge@goes.nl.