Bespaarhuis

Kiest u voor energiezuinig wonen, dan kiest u voor gemak én besparen! Wat is daar allemaal voor nodig? Is uw huis geschikt voor andere warmtebronnen? Is het de moeite waard om zonnepanelen te plaatsen? En welke subsidies zijn er? Het antwoord op al deze vragen vindt u in het Bespaarhuis. Het Bespaarhuis is iedere dinsdag geopend van 15.00 - 20.00 uur. U kunt hier zonder afspraak binnenlopen. 

Het Bespaarhuis is een idee van de gemeente Goes en helpt met informatie en advies over verduurzamen van uw huis. We bekijken samen wat geschikt is voor úw woning, úw situatie en úw budget. Ook ziet u in het Bespaarhuis hoe duurzame oplossingen er in het echt uitzien. Bijvoorbeeld oplossingen voor isolatie, voor het opwekken van energie en voor verwarming.

Activiteiten

In het Bespaarhuis zijn regelmatig activiteiten en thema-avonden. Hieronder leest u welke activiteiten de komende tijd op de planning staan. 

Zaterdag 4 maart - Nationale uitdeeldag boompjes
Wij geven tussen 10:00 en 12:00 uur gratis boompjes weg uit onze bomenhub. Woont u in Goes? Kom dan langs!

De meest voorkomende soorten in onze hub zijn: eik, wilg, zwarte els, vlier, paardenkastanje, esdoorn en lariks.

Bomenhub

Op de binnenplaats van het Bespaarhuis staat onze bomenhub. Hier kunt u jonge bomen en struiken (zaailingen) inleveren die u niet meer wil hebben. Heeft u interesse in een boompje of struik? Dan mag u deze gratis bij de hub ophalen. Zo krijgen zaailingen een tweede kans en wordt Goes groener.

Hoe werkt het?

U kunt iedere dinsdag van 15:00 tot en met 20:00 uur zaailingen brengen en ophalen bij het Bespaarhuis. Een afspraak maken is niet nodig. Wat zijn de voorwaarden?

Zaailingen inleveren:
-
De zaailingen zijn tussen de 50 en 200 centimeter hoog.
- Aan de zaailingen hangt u bij voorkeur een kaartje met de soortnaam erop.

Zaailingen ophalen:
- U mag maximaal drie zaailingen mee naar huis nemen.
- U woont in de gemeente Goes.

Initiatief van Meer Bomen Nu

Bomenhubs zijn een idee van Meer Bomen Nu. Dit is een landelijke organisatie die jonge bomen en planten verhuist van kansarme naar kansrijke plekken. Een belangrijke ‘schakel’ hierin zijn de bomenhubs. Meer Bomen Nu levert in het plantseizoen (november tot en met maart) zaailingen aan onze bomenhub.

Vrijwilligers gezocht

Het Bespaarhuis zoekt vrijwilligers om de bomenhub te onderhouden en beheren. Wilt u vrijwilliger worden of meer weten over de bomenhub? Neem dan contact op via bespaarhuis@goes.nl.

Deellokaal

U kunt zelf ook iets organiseren in het Deellokaal.

In het Bespaarhuis is een Deellokaal ingericht. In dit lokaal kunt u een duurzame workshop, lezing of bijeenkomst organiseren. Op deze manier willen we inwoners en organisaties stimuleren om hun kennis, ervaring en inspiratie te delen met anderen. In het deellokaal is er plaats voor maximaal 20 personen en heeft u de beschikking over tafels, stoelen en een beamer. Alle meubels in het deellokaal zijn circulair! 

De gemeente stelt elke dinsdagavond de ruimte kosteloos beschikbaar. We vermelden de activiteit in onze kalender op de website, maar zullen verder geen actieve promotieactiviteiten verzorgen.

Wil jij het Deellokaal graag gebruiken voor het organiseren van een duurzame activiteit? Dat kan! Mail je plannen naar bespaarhuis@goes.nl.   

Enkele voorbeelden van duurzame activiteiten die in het Deellokaal georganiseerd kunnen worden:

  • Een workshop ‘afvalvrij leven’
  • Een workshop ‘geef oude kleding een nieuw leven’
  • Een workshop ‘koken met duurzame ingrediënten’
  • Een lezing ‘duurzaam leven’
  • Een workshop ‘groene en onderhoudsvriendelijke tuin’

Er hangen wel een aantal voorwaarden vast aan het gebruik van het Deellokaal. 

Bekijk de voorwaarden

Openingstijden Bespaarhuis

Het Bespaarhuis is elke dinsdag geopend van 15:00 tot 20:00 uur. 

Adres

Lijnbaan 14 in Goes.

Meer weten?

Meer lezen over duurzaam wonen? Wij verzamelden voor u een paar nuttige websites:

Meer over duurzaamheid in Goes en ons klimaatprogramma vindt u op de pagina Klimaat en duurzaamheid: Klimaat en duurzaamheid | Gemeente Goes

duurzaambouwloket.nl

Hier kunt u een subsidiecheck doen die duidelijk maakt voor welke subsidies u in aanmerking komt. Verder vindt u hier informatie over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing, energie opwekken en financieringsmogelijkheden.

energiekzeeland.nl

Hier kunt u terecht voor een advies op maat voor verduurzamen van uw woning.  Energiek Zeeland is een samenwerking tussen de provincie Zeeland, de Zeeuwse gemeentes en de realisatiepartners. 

verbeterjehuis.nl

Een complete gids die de weg wijst rondom allerlei vragen over uw huis verduurzamen. Zoals waar te beginnen, wat kosten het en wat levert het op? De verbetercheck berekent de kosten en besparing van isolatie voor uw huis.

milieucentraal.nl

Milieucentraal.nl is een website boordevol praktische en duurzame adviezen en informatie. Van alles over isoleren, isolatiemateriaal en besparen tot duurzaam vervoer.

klimaatadaptatie

Kijk ook hoe u zich kunt voorbereiden op hitte, droogte en meer neerslag. Zoals de tuin vergroenen, een groen dak nemen of regenwater opvangen.

goes.nl/lening-duurzaam-en-langer-thuis

De lening Duurzaam en Langer Thuis van gemeente Goes van maximaal € 50.000 is voor het verduurzamen en/of levensloopbestendig maken van uw bestaande woning.