Anne-Maartje Lemereis eerste Stadscomponist Goes

Op 18 juni, tijdens de Dag van de Componist, is bekend gemaakt dat Anne-Maartje Lemereis de eerste Stadscomponist voor Goes is. Nog niet eerder had Zeeland een stadscomponist.

Een stadscomponist is een componist die verbonden is aan een stad, zoals een stadsdichter. Dit is een succesvol initiatief van de stichting Dutch Composers Now. In Goes is de stadscomponist een gezamenlijk initiatief van de Gemeente Goes, Muziekschool Zeeland en de cantor van de Grote of Maria Magdalenakerk: Rutger Valentijn Mauritz.

Wie is Anne-Maartje?

Anne-Maartje Lemereis (1989) schreef haar allereerste liedje toen ze vier jaar oud was en is er daarna nooit meer mee opgehouden. Op haar elfde debuteerde ze in het Concertgebouw met een eigen compositie, tijdens het nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble. Anne-Maartje studeerde piano en compositie aan het Utrechts Conservatorium. Sinds haar afstuderen in 2016 componeert ze in opdracht van diverse festivals en ensembles, waaronder festival November Music, Ragazze Quartet, Holland Opera en Podium Witteman. Daarnaast is Anne-Maartje als docent verbonden aan het Utrechts Conservatorium. Vanuit Stichting In de Knop geeft ze compositielessen en workshops aan kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar oud.

Anne-Maartje in Goes

Komend jaar componeert stadscomponist Anne-Maartje muziekstukken voor het project Generation Tone van Muziekschool Zeeland en de Oosterschelde Bibliotheek. Ook maakt ze kennis met muziekverenigingen, koren, muziekgezelschappen en beroepsmusici uit Goes en de omliggende dorpen. Verder zoekt ze aansluiting bij andere kunstenaars (denk hierbij aan beeldende kunst, theater, dans) om tot mooie 'op maat gesneden' producties te komen.

Dag van de Componist

'Dag van de Componist' is hét feest van de nieuwe muziek; met meer dan 100 concerten op één dag en muziek van ruim 100 componisten door heel Nederland. Initiatiefnemer Dutch Composers Now stimuleert het aanstellen van stadscomponisten in Nederland en helpt mee aan het zichtbaar maken van hun werk.