Wat kost het?

HOME  |  Minder afval, minder kosten!  |  Wat kost het?

Wat kost het?

Nieuw systeem voor afvalinzameling               

Vanaf 1 juli zijn we gestart met het proefdraaien met Diftar, het nieuwe systeem voor afvalinzameling. Inwoners kregen de afgelopen periode een nieuwe restafval container met een chip die het aantal legingen registreert. Nu betaalt u nog niet per ophaalbeurt. Tot 1 januari 2019 controleren we of alles goed werkt. Daarna gaat het nieuwe afvalinzamelsysteem echt van start. Voor 2018 betaalt u nog gewoon een vaste afvalstoffenheffing van € 181,20 eenpersoonshuishoudens en voor € 241,80 meerpersoonshuishoudens.

Betalen per keer vanaf 2019

Vanaf 1 januari 2019 betaalt u per keer dat u de container met restafval laat legen. Of, als u in de binnenstad of in een appartement woont, per keer dat u een afvalzak in de verzamelcontainer gooit. Daarnaast betaalt u een vast basistarief, dat lager is dan de huidige afvalstoffenheffing. Hoe hoog dat basistarief is, hangt af van uw gezinssamenstelling (eenpersoonshuishouden of meerpersoonshuishouden). De gemeenteraad neemt in december 2018 een definitief besluit over de tarieven voor 2019.

U heeft een restafval container?

U betaalt, naast het basistarief, per 1 januari 2019 vier euro per keer voor het legen van een container met restafval. U bepaalt zelf of u de container laat legen.

U woont in de binnenstad van Goes of in een appartement?

De invoering van Diftar kost tijd. We willen ook inwoners van de binnenstad en appartementen de mogelijkheid bieden om afval te scheiden. Dit zal echter pas in de vervolgfase aan de orde zijn. Uitgangspunt is dat u dan, naast het basistarief, 40 cent betaalt voor iedere keer dat u een zak van 25 liter in de verzamelcontainer gooit (een ‘tik’). U gebruikt hiervoor een gebruikspas. Deze is gekoppeld aan uw adres.