Waarom AFAC?

Algemene Fiets Afhandel Centrale
HOME  |  Waarom AFAC?

Waarom AFAC?

Openbare ruimte

De gemeente zet zich in om de openbare ruimte schoon, veilig en leefbaar te houden. Het stationsgebied is daarbij een aandachtsgebied. Weesfietsen en fietswrakken nemen veel plaats in en houden stallingsplaatsen onnodig bezet. Daarom houdt de gemeente periodiek opruimacties. Ook fout gestalde fietsen en fietsen die voor een onveilige situatie zorgen worden verwijderd.  

  • Weesfietsen:  een fiets die lange tijd ongebruikt (meer dan 4 weken onafgebroken) in de openbare ruimte staat, waarvan de eigenaar niet komt opdagen.
  • Fietswrakken: voertuigen die in een kennelijke verwaarloosde toestand verkeren en rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud zijn. Fietsen met een kapot voor- of achterwiel, lege banden of zonder zadel worden eveneens tot wrak gerekend.
  • Fout gestalde fietsen: fietsen die buiten de aangewezen plaatsen zijn gestald; voor overlast. of een onveilige situatie zorgen.

Meld een fiets

Treft u een fiets aan op een ongewone plaats (bijvoorbeeld in een park of in sloot) of staat een fiets voor langere tijd onbeheerd bij u in de buurt, meld dit dan bij de gemeente. Dit kan via meldeenfiets@goes.nl De gemeente zorgt er dan voor dat de fiets wordt opgehaald.

Fietsdiefstal en aangifte

Daarnaast is de AFAC een van de middelen in de strijd tegen fietsdiefstal. Medewerkers van de AFAC controleren de fietsen die binnenkomen op fietsdiefstal. Fietsen kunnen alleen op basis van aangifte terugbezorgd worden aan de rechtmatige eigenaar. Doe daarom bij diefstal altijd aangifte. Dit kan via Internet www.politie.nl of ga naar het dichtstbijzijnde politiebureau. Zorg dat u weet welke kenmerken uw fiets heeft, zoals framenummer, merk, kleur, etc. Deze kenmerken zijn onmisbaar voor de aangifte en opsporing. Hoe meer mensen aangifte doen, hoe meer fietsen bij de rechtmatige eigenaar terugbezorgd kunnen worden.

Te downloaden: