Fiets gratis laten graveren

Algemene Fiets Afhandel Centrale
HOME  |  Fiets gratis laten graveren

Fiets gratis laten graveren

Gratis graveren

Voorheen werden postcodes in fietsen gegraveerd. Nu wordt een Rai standaard framenummer in het frame van de fietsen gegraveerd. Dit is een uniek nummer, dat in een landelijke database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer wordt geregistreerd. Daardoor kan de eigenaar van een fiets makkelijker getraceerd worden als de fiets gevonden wordt. 


Mocht een fiets geen framenummer hebben, dan is graveren van een uniek Rai standaard framenummer een middel om de fiets tóch van een unieke identiteit te voorzien. Bij diefstal kan de fiets na aangifte in ieder geval worden opgenomen in het fietsdiefstalregister. U kunt hiervoor terecht bij de AFAC, het graveren is gratis.


Let op: niet alle fietsen komen in aanmerking voor een Rai standaard framenummer, zoals:

  1. fietsen die al zijn voorzien van een RAI standaard framenummer
  2. fietsen die als gestolen gesignaleerd staan of er zodanig uitzien dat zij mogelijk van diefstal afkomstig zijn. Deze fietsen worden overgedragen aan een politieambtenaar
  3. fietsen die niet gemaakt zijn van ijzer of aluminium 
  4. fietsen waarvan het materiaal van de buis te dun is. 

Legitimatieplicht

Om het witwassen van gestolen fietsen te voorkomen moet iedereen die een fiets wil laten graveren met een RAI standaard framenummer zich legitimeren met een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Alle andere legitimatiebewijzen voldoen niet en de fiets zal dan niet worden voorzien van een Rai standaard framenummer.

Het aansprakelijkheid/registratieformulier

Als u een Rai standaard framenummer wilt laten aanbrengen moet u bij de AFAC een formulier invullen. Hierbij geeft u als eigenaar van de fiets toestemming om een Rai standaard framenummer aan te brengen. Tegelijkertijd ondertekent u daarmee een clausule dat de AFAC niet aansprakelijk is voor de schade die mogelijk ontstaat door het graveren. 

Te downloaden: